تا کنون با مفهوم اعتماد به نفس آشنا شده اید و به گوشتان خورده است؟ مثلا شنیده اید که بگویند فلانی اعتماد به نفسش را ندارد از رییسش درخواست ترفیع کند با اینکه در کارش عملکرد خوبی دارد. و یا فلانی اعتماد به نفس و جراتش را ندارد که فلان کار را بکند. خب این اعتمادبنفسی که فقدانش آنقدر میتواند جلوی پیشرفت دیگران را بگیرد چیست و چه تفاوت هایی با عزت نفس دارد؟ چطور میشود که در مواردی عزت نفس نداشته باشیم و در موارد دیگری از اعتماد به نفس بالایی برخوردار باشیم و چطور میشود که آن را تقویت کرد. با ما در این مقاله همراه باشید تا به بررسی دقیق این مفهوم بپردازیم.
اعتماد به نفس چیست؟
اعتماد به نفس میزان خودباوری شما است و یا بهتر بگوییم ارزیابیتان از توانمندی هایتان را میگویند. مثلا چقدر فکر میکنید که از پس چالش های زندگی بر می آیید و یا چقدر فکر میکنید اگر چیزی را بخواهید به آن میرسید؟ چقدر خود را انسان توانمندی میدانید؟ پاسخ به سوالات فوق درصد اعتماد به نفس و یا خودباوری شما را نشان میدهد.
انواع اعتماد به نفس
فراموش نکنید که اعتماد به نفس انواع و تعاریف گوناگونی دارد، که به یک تعریف آن اعتماد به نفس و تعاریف دیگر آن خودکارآمدی، اعتماد به نفس کاذب و … است. در ادامه به بررسی انواع اعتماد به نفس می پردازیم.
self confidence یا اعتماد به نفس (که در این مقاله در مورد آن صحبت میکنیم)
Self Esteem یا عزت نفس (احساس خود ارزشمندی که در مقاله عزت نفس کاملا شرح داده ایم)
Self Efficacy یا خودکارآمدی ( احساس توانمندی در حوزه ای خاص. خودکارآمدی و اعتماد به نفس بسیار شبیه هم هستند و عموما باهم اشتباه گرفته میشوند)
اعتماد به نفس کاذب( احساس توانمندی در حوزه ای خاص در عین اینکه فرد در آن زمینه توانایی خاصی ندارد و ریشه در عزت نفس پایین افراد دارد)
چند تعرف از اعتماد به نفس از نگاه روانشناسان
همراهان سایت راز موفقیت، امیدوارن تفاوت اعتماد و عزت نفس یا حرمت نفس را بخوبی درک کرده باشید. اگر لازم می دانید مقاله «عزت نفس چیست» و یا «مقالات اعتماد به نفس» را کلیک کرده و با دقت مطالعه بفرمایید. اما ببینیم بزرگان اندیشه چه تعریفی از اعتماد به نفس ارائه کرده اند:
« حرمت نفس » چگونگی نگرش و قضاوت شما درباره خودتان است. این عبارت ارزش ها، اعتقادات و بازخوردهای شما را توصیف می کند. «سیندی پیج، اندروپیچ»
« اعتماد به نفس » باور به توانایی و قابلیت انسانی خویش است، اینکه با هر آنچه در زندگی پیش آید روبرو می شوید، از عهده آنها برمی آیید و آنچه را که ضروری است انجام می دهید. «باربارا دی آنجلیس»
« حرمت نفس » ایمان به خود به رغم ترس هایتان است. «باربارا دی آنجلیس»
« اعتماد به نفس » به معنای خودشناسی، احترام به خود و ارزش قایل بودن برای خود می باشد. «جین یودر – ویلیام پراکتور»
« حرمت نفس » عبارت است از احساس ارزشمند بودن. این حس از مجموع افکار، احساسات و عواطف فرد در طول زندگی ناشی میشود. «پروین علیپور»
اگر تا کنون و با خواندن توضیحات قبلی هنوز متوجه مفهوم اعتماد به نفس نشده اید و همچنلن امکان دارد که آن را با مفاهیم دیگر اشتباه بگیرید، در ادامه چند تعریف دیگر از اعتماد به نفس برایتان ارائه میدهیم.
اعتماد به نفس در لغت
یعنی اعتماد کردن به خودتان. یک تفکر ذهنی است که در آن فرد فکر میکند، میتواند کاری را به اتمام برساند.
اعتماد به نفس در اصطلاح
اصطلاحا به افرادی که باور دارند از پس کاری برمی آیندو اعتماد دارند که میتوانند کاری که مسئولیت آن را پذیرفته اند به نحو احسنت به اتمام برسانند، افرادی با اعتماد به نفس سالم میگویند.
تعریف دیگری از اعتماد به نفس:
افراد با اعتماد به نفس بالا دو مهارا را در وجود خود تقویت کرده اند.
1. مهارت کافی در کار را داشته باشیم
2. از مهارت و توانمندی خود دید خوبی داشته باشیم.
معنای اصطلاح اعتماد به نفس
اعتماد به نفس یا اطمینان به نفس (اطمینان به توان خود یا خود باوری) میوه و ثمره درخت عزت نفس و شاید اصلی ترین راز موفقیت است. اعتماد به نفس به این معناست که بهطور کلی و عمومی من درزمینه? انجام کارها میدانم و میتوانم. اصل و موضوع کلی توانایی انجام کارها، وظایف و مسئولیتها در مسیر رسیدن به اهداف است. داشتن اعتمادبه نفس یا افزایش اعتماد به نفس برای رسیدن به موفقیت، ضروری و لازم می باشد. کسانی که اعتماد به نفس بالایی دارند نسبت به خود احساس بهتری داشته و از قابلیت ها و مهارت هایشان بهتر استفاده می کنند. حتی تحقیقات نشان داده است که، اعتماد به نفس بالا تاثیر بسیاری در استفاده از قانون جذب و جذب موفقیت های افراد دارد.
شایدها، اگرها و کاش ها و به طور کل تردیدهای زیاد در زندگی می توانند نشانه هایی از اعتمادبه نفس پایین در فرد باشند. این افراد خود را حقیر شمارده و احساس می کنند مورد قبول و علاقه هیچ کس نیستند. افراد موفق اعتماد به نفس را یکی از مهم ترین دلایل موفقیت خود می دانند. در این مقاله به چگونگی شکل گیری اعتماد به نفس می پردازیم؛ ملاک هایی برای اندازه گیری اعتماد به نفس به شما ارائه می دهیم و سپس روش هایی به منظور افزایش اعتماد به نفس پیشنهاد می کنیم.
اعتماد به نفس بالا به چه معنا است؟
اعتماد به نفس بالا مفهومی است که عموما با اعتماد به نفس کاذب اشتباه گرفته میشود، چراکه مرز بسیار باریکی میان اعتماد به نفس بالا و اعتماد به نفس کاذب وجود دارد که یک غفلت کوچک میتواند شما را از اعتماد به نفس بالا که رفتاری سازنده است به اعتمادبنفس کاذب بکشاند که بسیار مخرب است. پس اگر به اصطلاح شما اعتماد به سقف هستید این اصلا به این معنا نیست که شما اعتمادبنفس بالایی دارید. اعتماد به نفس بالا یعنی تفکر خوبی نسبت به توانایی هایتان در یک حوزه خاص دارید و این تصور واقعی است.
علائم اعتماد به نفس بالا
این حس باعث خوشحالی و در واقع خشنودی بیشتر نیز میشود. بهطور معمول، هنگامی که اعتماد به نفس بالا، به خاطر موفقیتهای خویش خوشحالتر خواهید بود.همچنین، هنگامی که اعتماد به نفس بالا، انگیزه و انرژی بیشتری برای انجام کارهای لازم و دستیابی به اهداف خود خواهید داشت.این ها مهمترین ویژگی های افراد با اعتماد به نفس بالا محسوب می شود. بنابراین، اعتماد به نفس از این جهت به خودکارآمدی شباهت دارد که بر عملکرد آیند? فرد متمرکز است؛ با این وجود، به نظر میرسد بر اساس عملکرد قبلی باشد، یعنی به نحوی بر گذشته متمرکز است.بسیاری از روانشناسان هنگامی به خودکارآمدی اشاره میکنند که بحث اعتقاد فرد در مورد تواناییهای خویش در رابطه با وظایف یا مجموعهای از وظایف پیش میآید، درحالیکه اعتمادبه نفس بالا یک ویژگی با ثباتتر و گستردهتر است که به ادراک فرد از تواناییهای کلی خویش باز میگردد.
اعتماد به نفس پایین به چه معنا است؟
حال با توجه به مفهوم اعتماد به نفس اگر کسی گفت که من اعتماد به نفس دارم یعنی “باور و اعتقاد دارم که من در عموم زمینهها در مواجه با موضوعات پیش رو میدانم و میتوانم و یا باوجود آنکه واقعاً نمیدانم اما باور دارم که میتوانم و کسی که اعتماد به نفس منفی دارد در نظام باورهایش به این اعتقاد قدرتمند رسیده که من نمیدانم و نمیتوانم و حتی متأسفانه باوجود اینکه میدانم ولی همچنان نمیتوانم.
اگر بخواهیم در علائم کمبود اعتماد به نفس در افراد دقیق شویم، در واقع نشانه های زیادی را باید در نظر بگیریم. از سری فاکتور های که در بررسی علائم کمبود اعتماد به نفس باید بررسی شوند، میتوان به، زبان بدن، کلام و رفتار های فرد اشاره کرد. در اصل ما باید بر این موارد روی هر فرد دقیق شویم تا علائم کمبود اعتماد به نفس را در آن فرد، کشف کنیم.
- ویژگی های رفتاری افراد با اعتماد به نفس پایین
از سری علائم کمبود اعتماد به نفس که در رفتار افراد هویداست عبارتند از: مطیع، تابع، تسلیم، سلطه پذیر، کناره گیر، سربه زیر، بامحبت، بی پناه، دستپاچه، دودل، بدبین، خودمقصر، مردد، بدبین، هراسان، نامطمئن - رفتارهای کلامی افراد با اعتماد به نفس پایین
آن دسته از علائم کمبود اعتماد به نفس که از کلامات افراد می توان به آنها پی برد عباراتی هستند از جمله: تعجب میکنم، شاید، فکر میکنم، احتمالا، ببخشید، حدس میزنم، نمیتوانم، از اینکه زحمتتان می دهم متاسفم، نمیدانم چه بر سرم آمد - رفتارهای بدنی افراد با اعتماد به نفس پایین
علائم کمبود اعتماد به نفس که خود را در زبان بدن افراد نشان می دهند: دستها را به هم مالیدن، حرکات ناآرام، پاها را روی هم انداختن، وول خوردن، چشمان پایین افتاده، قامت خمیده و قوزدار، صدای یکنواخت و بی حالت، صحبت کردن ملایم، غرولند کردن، خاموش شدن - رفتارهای هیجانی افراد با اعتماد به نفس پایین
علائم کمبود اعتماد به نفس که از هیجانات فرد مشخص می شوند عبارتند از: ترس، تشویش، اضطراب، افسردگی، احساس گناه، آزار و اذیت کردن، رفتار کنایه آمیز، تنبلی، گیجی